Λίγα λόγια για την Λίμνη Ευβοίας…
H Λίμνη είναι κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη Ελύμνιον, η οποία αναφέρεται στα έργα του Σοφοκλή. Αποτελεί την έδρα του διευρυμένου δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 1.642 κατοίκους, ενώ βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 19 μέτρων.
Η Λίμνη είναι μια μαγευτική κωμόπολη που απλώνεται αμφιθεατρικά μπροστά σε έναν ανοιχτό όρμο του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Ιδιαιτέρως γνωστή για τα ψάρια της, η Λίμνη, χάρη στα όμορφα αρχοντικά και σπίτια, όπου τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται τον 19ο και 20ο αιώνα, στο γραφικό παραλιακό δρόμο, τα μεζεδοπωλεία και καφέ, αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό.
Σε κοντινή απόσταση από τη Λίμνη βρίσκονται οι μονές του Οσίου Δαυίδ και του Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Επίσης, στην άκρη της παραλίας της Λίμνης βρίσκεται η σκήτη του Οσίου Χριστόδουλου ενώ, σχεδόν απέναντι βρίσκεται το παλιό σφαγείο της Λίμνης, όπου σήμερα χρησιμεύει σαν στεγή των ναυτοπροσκόπων της Λίμνης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο παλαιός ναός της Παναγίας όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, ενώ εδώ έχουν ταφεί τα μέλη της οικογένειας Τσιφόρου, καθώς και το οστεοφυλάκιο του γνωστού συγγραφέα Νίκου Τσιφόρου.
Ιστορικά στοιχεία
Η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης φαίνεται να κατοικείται από τα χρόνια της Παλαιολιθικής περιόδου. Παράλληλα στον λόφο Καστριά έχουν βρεθεί απομεινάρια οικισμού της Νεολιθικής περιόδου.
Στη θέση του σημερινού οικισμού πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα το Ελύμνιο, το οποίο υπέστη παρακμή κατά τα τέλη του 9ου και τις αρχές του 10ου αιώνα μ.Χ. εξαιτίας πειρατικών επιδρομών. Τότε οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα ορεινά. Αργότερα, κατά τον 17ο αιώνα, δημιουργήθηκε ο σύγχρονος οικισμός με την επανακατοίκηση των παραλιών.
Αρκετοί κάτοικοι της Λίμνης διακρίθηκαν ως ναυτικοί και έμποροι, ενώ συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821 υπό τον συντοπίτη τους Αγγελή Γοβιό. Στις πολεμικές επιχειρήσεις είχαν τη συμπαράσταση επαναστατών από τη Στερεά Ελλάδα και το Πήλιο, ενώ μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν επιδρομές κατά των Τούρκων του Ξηροχωρίου και εξόπλισαν για τις ανάγκες του ναυτικού αποκλεισμού της Χαλκίδας τέσσερα πολεμικά πλοία.
Το 1830 περιήλθε επίσημα μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και το 1835 ορίστηκε έδρα του δήμου Αιγαίων της επαρχίας Χαλκίδος. Το 1852, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ιάκωβο Ρίζο Ραγκαβή, είχε 298 οικίες και πληθυσμό που ανερχόταν στους 1403 κατοίκους, ενώ διέθετε δημοτικό σχολείο γ’ τάξης, υγειονομικό σταθμό και ειρηνοδικείο.
Διοικητικά, το 1912 η Λίμνη ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, ενώ από το 1997 μέχρι το 2010 αποτέλεσε έδρα του καποδιστριακού δήμου Ελυμνίων. Από το 2011 είναι έδρα του καλλικρατικού δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Πολιτισμός – Αθλητισμός
Στη Λίμνη λειτουργούν το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (το οποίο ιδρύθηκε το 1993 χάρη σε δωρεά της Αικατερίνης Ευαγγελινού – Φλώκου και στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό του 1880) και η διαρκής ιδιωτική έκθεση ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας του Ανδρέα Παπαγεωργίου (στεγάζεται σε κτίριο των τελών του 19ου αιώνα). Άλλοι πολιτιστικοί φορείς της κωμόπολης είναι το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η Ιστορική Ένωση Λιμνίων Ευβοίας, το τοπικό τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών κλπ.
Σε ότι αφορά τον τομέα του αθλητισμού, στη Λίμνη δραστηριοποιούνται ο Ναυτικός Όμιλος Λίμνης (Ν.Ο.Λ.) και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι Αιγαίας και Ολυμπιακός.
Αξιοθέατα
Μεταξύ των αξιοθέατων της κωμόπολης συγκαταλέγονται ο μικρός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος διαθέτει τμήμα με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογείται στον 5ο με 6ο αιώνα μ.Χ., το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα (κτίσμα του 16ου αιώνα) και ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστοδούλου κοντά στην παραλία.
Προσωπικότητες
Στη Λίμνη γεννήθηκαν οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αγγελής και Αναγνώστης Γοβιός καθώς και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καραγιώργης και Κώστας Γαμβέτας. Από την κωμόπολη κατάγονταν επίσης ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής.